Politistii salajeni au aplicat, in doar o saptamana, peste 230 de sanctiuni contraventionale pentru neutilizarea centurii de siguranta, in ciuda faptului ca actiunea de control a fost facuta publica, in prealabil, prin mass-media. Pentru savarsirea contraventiei, cei prinsi fara centura de siguranta au fost sanctionati cu doua puncte amenda, respectiv cu 140 de lei, plus doua puncte de penalizare pentru soferi.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, a declarat ca actiunea a avut ca scop constientizarea participantilor la traficul rutier despre importanta utilizarii centurii de siguranta. Urmare activitatii desfasurate in perioada 12-18 martie, au fost aplicate 232 de sanctiuni contraventionale pentru neutilizarea centurii de siguranta. Dintre acestea, 214 au fost pentru ocupanti ai locurilor din fata ale autoturismelor, restul fiind date pasagerilor aflati pe locurile din spate, ne-a declarat Maria Cristea. Potrivit sursei citate, 13 dintre sanctiunile aplicate de organele de politie au fost pentru neutilizarea centurii de catre copii.
Numarul sanctiunilor contraventionale aplicate de catre politistii salajeni in cursul acestui an se apropie de circa 1.000. Numai in primele doua luni ale anului in curs, oamenii legii au aplicat, in judet, peste 680 de sanctiuni soferilor si celorlalti pasageri in masini pentru ca nu purtau centura de siguranta.
Neutilizarea centurii de siguranta in traficul rutier se sanctioneaza cu doua puncte amenda, valoarea fiind la jumatate in cazul achitarii in termen de 48 de ore de la scrierea procesului verbal de constatare a contraventiei. De asemenea, in cazul soferilor se prevede si aplicarea a doua puncte de penalizare.
Astfel de actiuni pe linia portului centurii de siguranta s-au desfasurat in toate judetele tarii, conform Programului de Operatiuni TISPOL 2012, pentru asigurarea deplasarii in siguranta a tuturor participantilor la trafic. Controalele s-au derulat prin angrenarea de efective marite, prin suplimentarea dispozitivului zilnic obisnuit, precum si prin folosirea tuturor mijloacelor de supraveghere a traficului rutier si masurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor dispuse, de regula, de-a lungul drumurilor nationale si judetene, in zone care prezinta risc de accidente.